Let op: aanpassingen in de tarieven voor het gebruik van Google Maps

Let op: aanpassingen in de tarieven voor het gebruik van Google Maps

11-07-2018

Maak je op jouw website gebruik van een Google Maps-kaart? Let dan even goed op, want er gaat iets veranderen in de voorwaarden. Vanaf 16 juli 2018 worden er kosten in rekening gebracht voor het gebruik van de Google Maps API.

Betalen voor Google Maps-kaarten?

Iedere keer dat er een Google Maps-kaart op een pagina van een website getoond wordt, maakt de website verbinding met de Google Maps API. Vanaf 16 juli 2018 zijn verzoeken aan deze API niet meer gratis. Voor iedere keer dat een verzoek gedaan wordt om een Google Maps-kaart te tonen vraagt Google $0,007. Om tegemoet te komen in de mogelijke kosten geeft Google iedere gebruiker maandelijks een tegoed van $200,-.

Wat dit voor jou betekent?

Dat je een unieke API-key aan moet maken wanneer je op jouw website gebruik maakt van Google Maps-kaarten. Deze is nodig om Google Maps te kunnen tonen. Met deze sleutel krijgt jouw website toegang tot Google Maps en kan deze kaarten opvragen en tonen op de website. Per sleutel telt Google het aantal verzoeken en bepaalt hiermee hoeveel je moet betalen. De gratis $200,- wordt hier vanaf gehaald. De rest wordt gefactureerd. Als je vóór 16 juli geen API-key aanmaakt, dan werken de Google Maps-kaarten op jouw website niet meer.

Vanaf nu ben je dus verplicht om voor jouw eigen website een API-key op te geven. Bij het aanvragen van een API-key worden factuurgegevens en/of een creditcard gekoppeld zodat er kosten gefactureerd kunnen worden. Zodra de API-key ingevoerd en geldig is, werken de Google Maps-kaarten weer. Kijk hier voor meer informatie over de Google Maps API’s.

Moet ik straks veel geld betalen aan Google?

Nee, dit is uitzonderlijk. In de meeste gevallen kun je het gewoon redden met het gratis tegoed dat je van Google krijgt (goed voor +/- 28.000 aanroepen). Om het aantal aanroepen enigszins te beperken raden wij wel aan om niet op iedere pagina standaard een Google Maps-kaart te plaatsen. Bij iedere vertoning betekent dit namelijk één aanroep. Wij adviseren deze kaarten bijvoorbeeld alleen op de contactpagina te plaatsen. Tevens raden wij aan bij de instellingen de API-key aanroepen te limiteren op de URL van de website.

Vragen?

Heb je vragen of hulp nodig bij het configureren? Neem gerust contact met ons op via ticket@alientrick.com. Wij helpen je graag verder.

Let op: aanpassingen in de tarieven voor het gebruik van Google Maps
Randy de Graaf
Randy de Graaf
Web Developer


 
< Terug naar overzicht Actueel

 

AlienTrick
Oosterveldsingel 51
7558 PJ Hengelo (O)
Nederland

[T] +31 74 76 20 200

[E] info@alientrick.com