Sollicteren? Ga voor vacatures of stageplekken naar onze vacature pagina en laat je reactie achter, zo kunnen we je net iets sneller uitnodigen.

Ontdek jouw archetype

Archetypen: Hoe ze jouw sterke bedrijfsidentiteit kunnen vormgeven.

In de dynamische wereld van bedrijfsstrategie en merkontwikkeling, is het essentieel dat bedrijven niet alleen weten wie ze zijn, maar ook hoe ze zich willen presenteren aan de wereld. Een krachtig hulpmiddel om dit te bereiken is het gebruik van archetypen. Archetypen zijn universele symbolen of personages die diepgeworteld zijn in onze cultuur en ons helpen betekenis te geven aan de wereld om ons heen. Door een archetype te kiezen dat past bij de identiteit en waarden van je bedrijf, kun je een consistente en herkenbare merkbeleving creëren. Maar hoe werkt dit precies, en welk archetype past bij jouw bedrijf?

Artiest \ Bewaker \ Leider \ Held \ Magiër \ Metgezel \ Minnaar \ Nar \ Oermoeder \ Onschuldige \ Ontdekker \ Rebel \ Verleider \ Wijze \ Artiest \ Bewaker \ Leider \ Held \ Magiër \ Metgezel \ Minnaar \ Nar \ Oermoeder \ Onschuldige \ Ontdekker \ Rebel \ Verleider \ Wijze \ Artiest \ Bewaker \ Leider \ Held \ Magiër \ Metgezel \ Minnaar \ Nar \ Oermoeder \ Onschuldige \ Ontdekker \ Rebel \ Verleider \ Wijze \ Artiest \ Bewaker \ Leider \ Held \ Magiër \ Metgezel \ Minnaar \ Nar \ Oermoeder \ Onschuldige \ Ontdekker \ Rebel \ Verleider \ Wijze \ 

Archetypen van Jung

Archetypen zijn concepten die oorspronkelijk door de Zwitserse psycholoog Carl Jung werden geïntroduceerd. Hij definieerde archetypen als universele, aangeboren modellen van mensen, gedragingen of persoonlijkheden die een collectief onbewust vertegenwoordigen. In de context van marketing en branding worden archetypen gebruikt om merken menselijker en herkenbaarder te maken. Dit gebeurt door een merk te associëren met een specifieke set van waarden, emoties en gedragingen die mensen intuïtief begrijpen.

Naast dat je archetypes kunt gebruiken om personas te ontwikkelen die je doelgroep vertegenwoordigen, kun je archeteypes ook gebruiken hoe jij wil overkomen bij jouw doelgroep. Wij gebruiken archetypen om de branding van een bedrijf neer te zetten.

Wij hebben hier bij AlienTrick een kleine draai gegeven aan de oorspronkelijke lijst met archetypen, waarbij we sommige archetypen iets anders omschrijven en er twee hebben toegevoegd. Dit hebben we gedaan omdat we ondervonden dat bij sommige bedrijven er net wat contrast zat tussen bepaalde kenmerken en daarmee de archetypen.

Deze archetypen worden verdeeld in 4 kwadranten die gescheiden worden door 2 assen; van individueel naar sociaal en van emotie naar kennis. De 4 kwadranten vertegenwoordigen gedeelde overkoepelende waarden; spanning, macht, warmte en zekerheid.

  • De Artiest (Schepper): Staat voor vernieuwing en creativiteit, altijd op zoek naar nieuwe ideeën en innovatieve oplossingen.

  • De Bewaker: Werkt systematisch en gecontroleerd en is daarmee erg gedisciplineerd.

  • De Leider (Heerser): Zet in op controle, orde en macht, met als doel het handhaven van stabiliteit en structuur.

  • De Held: Gedreven door moed en vastberadenheid, streeft de Held naar het overwinnen van obstakels en het bereiken van doelen.

  • De Magiër: Transformeert en vernieuwt, en wil mensen en situaties veranderen door middel van visie en intuïtie.

  • De Metgezel (Gewone Man): Staat voor gelijkheid en verbondenheid, en zoekt naar authenticiteit en gemeenschappelijkheid.

  • De Minnaar (Geliefde): Richt zich op relaties, verbinding en liefde, en wil anderen inspireren en ondersteunen.

  • De Nar (Jester): Brengt vreugde en plezier, en daagt conventies uit door middel van humor en speelsheid.

  • De Oermoeder (Verzorger): Zorgt voor anderen en zet zich in voor bescherming en veiligheid.

  • De Onschuldige: Gelooft in puurheid en eenvoud, en wil een wereld vol vreugde en geluk creëren.

  • De Ontdekker: Zoekt avontuur en nieuwe ervaringen, en wil de wereld ontdekken en verkennen.

  • De Rebel: Daagt de status quo uit en wil verandering teweegbrengen door het afbreken van conventies.

  • De Verleider: Is passievol en glamoureus en heeft een charismatisch karakter.

  • De Wijze: Zoekt naar kennis en begrip, en streeft naar waarheid en wijsheid.

Jouw merkstrategie

Om archetypen effectief toe te passen, moet je eerst de kernidentiteit van je bedrijf duidelijk definiëren. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat zijn de belangrijkste waarden van ons bedrijf?
  • Wat willen we dat klanten voelen wanneer ze ons merk ervaren?
  • Hoe willen we dat ons bedrijf wordt gezien in de markt?

Zodra je deze vragen hebt beantwoord, kun je beginnen met het identificeren van het archetype (en eventuele sub-archetype) dat het beste aansluit bij jouw bedrijfswaarden en doelen.

Zo heeft KLM echt het archetype Leider. De vliegtuigmaatschappij roept een gevoel van nostalgie en exclusiviteit op. Het strakke blauwe logo, met de kroon, straalt koninklijke allure uit en verwijst subtiel naar blauw bloed. Als KLM-lid behoor je tot een selecte groep die geniet van het flying blue-concept. Ook de porseleinen miniatuur grachtenpandjes zijn gewilde verzamelobjecten geworden. Vliegen met KLM wordt gezien als een status symbool. De tickets zijn duurder dan bij budgetmaatschappijen, de vliegtuigen ogen ruimer, en de ervaring ademt luxe en comfort. KLM presenteert zich als een betrouwbare keuze voor een uitgeruste en veilige reis.

En dan heb je het merk Magnum als de ultieme Verleider. Het merk speelt in zijn campagnes volop in op de zintuigen, met beelden van ogen, lippen en sensuele ijsjes waarbij bijvoorbeeld karamel verleidelijk afdruipt. Deze verleidelijke uitstraling wordt versterkt door het gebruik van talrijke adjectieven.

Laten we samenwerken aan jouw merk! Neem contact op.

Het archetype als kompas

Bij het kiezen van een archetype gaat het niet alleen om hoe je gezien wilt worden door je klanten, maar ook om wie je als bedrijf wilt zijn in de wereld. Dit archetype moet resoneren met de interne cultuur van je bedrijf en de manier waarop je team samenwerkt en functioneert. Stel jezelf de vraag: "Wie willen wij zijn in onze markt en gemeenschap?" Als het antwoord is dat je een bron van inspiratie en kennis wilt zijn, dan is het Wijze archetype misschien jouw keuze. Als je een positieve impact wilt maken en mensen wilt laten lachen en zich goed voelen, dan kan het Nar archetype geschikt zijn.

Het kiezen van het juiste archetype helpt niet alleen bij het creëren van een sterk merk, maar het fungeert ook als een intern kompas. Het helpt je bij het maken van beslissingen die consistent zijn met je merkwaarden en zorgt ervoor dat je merkervaring op alle niveaus coherent en authentiek blijft.

Krachtig hulpmiddel

Archetypen bieden een krachtig hulpmiddel om de identiteit van je bedrijf te definiëren en te versterken. Door een archetype te kiezen dat resoneert met je waarden en doelstellingen, kun je een sterke, herkenbare merkpersoonlijkheid creëren die klanten aanspreekt en loyaal maakt. Dus, wie wil jij als bedrijf zijn in jouw wereld? De keuzes zijn divers, maar door het juiste archetype te kiezen, leg je een solide basis voor langdurig succes en impact.

Wij hebben al veel klanten geholpen met het onderzoeken welk archetype het beste bij hun past en dit als basis genomen voor verschillende werkzaamheden. Zoals bij het neerzetten van een duidelijke positionering, rebranding (nieuwe huisstijl), campagne concept, tone-of-voice op de website en socials, etc. Wil je dat wij jouw bedrijf hierin verder helpen? Neem contact op!

Contact

We horen graag van je

Raymond

Strategy Director en mede-oprichter

Stuur ons een berichtje

Je kan ons ook bellen: +31 (0)74 76 20 200, graag zelfs!