Sollicteren? Ga voor vacatures of stageplekken naar onze vacature pagina en laat je reactie achter, zo kunnen we je net iets sneller uitnodigen.

Waarom wachten tot je content ‘iets gaat doen’?

Stel: je hebt een blog, een post, een fantastisch artikel, een prachtige foto voor op Instagram met pakkende caption.

Je kijkt er nog een paar keer goed naar, haalt wat punten en komma’s weg en bent eindelijk tevreden. Vervolgens knal je je post op Facebook, deelt het op Twitter en Instagram en dan maar hopen dat het ‘wat gaat doen’.

Je wacht en checkt keer op keer de statistieken – doet het al wat? – maar op de één of andere manier wordt jouw content nog niet zo vaak bekeken als je zou willen. What’s going on?

Dit was alles wat je moest doen, toch?

Nou, nee. Niet echt.

Ja, in een ideale wereld gaat alles wat je post automatisch viral en staan de nieuwe klanten rijendik voor je deur na een goed geplaatste tweet. In het echt werkt het anders. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. De vraag is hoe je door dit bos kunt navigeren en een groter bereik kunt creëren, waarmee je precies jouw doelgroep aanspreekt. Maak naast content creatie ook slim gebruik van content mapping!

Je content in hapklare brokjes

Eenvoudig gezegd is content mapping het in stukjes hakken van je content; je maakt er kleine brokjes van en past deze aan aan het medium dat je gaat gebruiken. Op die manier wordt je bereik veel groter dan wanneer je één post maakt en die het wijde web op gooit.

In het blog “Content creatie” hebben we het gehad over het soort content dat je maakt om jouw doelgroep enthousiast te maken, te inspireren, maar vooral: tot actie aan te zetten. Met content mapping gaan we hier dieper op in. Content mapping doe je nooit zomaar: het maakt altijd deel uit van een online content marketing strategie.

 

En dan… spread it out

De sleutel tot content mapping is verspreiding. Het gaat erom dat je jouw content op het juiste moment verbindt aan de juiste doelgroep, via het juiste platform. Je zet op die manier jouw content (al die kleine hapklare brokjes) makkelijk op heel veel verschillende manieren in, waardoor je veel meer mensen bereikt dan wanneer je één onderwerp op één social media platform zet.

 

Wie de schoen past… (voorbeeld van contentmapping)

Ik hoor je denken; dat is allemaal leuk en aardig, maar ik snap er niets van. No worries, we hebben een voorbeeld voor je. Stiekem zijn het ook slimme voorbeelden van content marketing. Doe er je voordeel mee! Here we go.

Stel: Je hebt een webshop en je verkoopt schoenen. Iedere maand komen er nieuwe schoenen binnen. Je schrijft blogs over de verschillende types en over bij welke outfits ze het beste passen. Je maakt video’s tijdens de Fashion Week en 360 graden viewfoto’s voor in de webshop. Zo heb je al erg veel verschillende content verzameld. Knal je dit allemaal op hetzelfde moment op Facebook?

Nee.

Maar hoe verdeel je deze content op relevante kanalen, zodat de juiste content bij de juiste doelgroep terecht komt?

Laten we samenwerken aan jouw toekomst. Neem contact op.

Dit doe je aan de hand van een contentmap

Deze bestaat uit vijf stappen.

1. Bepaal je onderwerp
Het is belangrijk om eerst een onderwerp te bepalen dat je onder de aandacht wilt brengen. Bijvoorbeeld het nieuwe model sneakers dat in verschillende kleuren is binnengekomen, om maar wat te noemen.

2. Delen naar meerdere subonderwerpen
Bedenk subonderwerpen bij deze nieuwe sneakers. Bijvoorbeeld: de verschillende kleuren van de sneakers, bij welke outfits passen ze? Kun je ze aan tijdens het sporten? Welke bekende mensen zijn er al mee gespot?

3. Bedenk vier invalshoeken
Per subonderwerp kun je als invalshoek bijvoorbeeld foto’s, filmpjes, gebruikerservaringen en quotes gebruiken. Dit klinkt als veel werk, maar als het goed is heb je veel van deze content al gemaakt!

4. Bepaal de content typen en kanalen
Niet alle content is geschikt voor alle kanalen. Weet waar de doelgroep zich online bevindt en hoe je op die kanalen moet communiceren. Ken je doelgroep! Op Facebook kun je persoonlijker communiceren en op LinkedIn zal dit zakelijker moeten.

5. Plan berichten over een langere periode
Nu kun je je berichten inplannen. Niet alle doelgroepen zitten op dezelfde kanalen op dezelfde tijdstippen, het is dus goed om hier goed over na te denken en het desnoods uit te testen.

 

Ken je doelgroep

Het is dus belangrijk om niet zomaar alles online te knallen. Creëer de content speciaal voor de doelgroep, het kanaal en het moment.

Is het rond 19:00 uur? Wens de doelgroep dan succes met hun rondje hardlopen en geef aan welke schoenen daarbij het beste zijn. Vul de post ook aan met een afbeelding of filmpje dat hierbij past. Is het nog in de ochtend? Geef ze tips over welke schoenen ze vandaag kunnen dragen bij welke outfit en visualiseer dit ook, zodat de bezoeker getriggerd wordt. Zorg voor gevarieerde invalshoeken op de verschillende kanalen en bereik zoveel mogelijk mensen.

Als het goed is creëer je door de verschillende posts (de subonderwerpen met verschillende invalshoeken) een compleet verhaal over het gekozen onderwerp. Je bereik is groot door het breed inzetten van kanalen en tijdstippen. Online content marketing doe je niet zomaar: contentmapping kost tijd.

En als je dit allemaal hebt gedaan, verkoop je dan meer schoenen? Natuurlijk kun je deze vraag niet zomaar met JA beantwoorden. Maar het doel is om jouw potentiële klant te triggeren. Maak je klant bewust van jouw webshop en zorg ervoor dat je de mogelijkheden creëert om jouw webshop te bezoeken.

Contact

We horen graag van je

Raymond

Strategy Director en mede-oprichter

Stuur ons een berichtje

Je kan ons ook bellen: 074 76 20 200, graag zelfs!