Sollicteren? Ga voor vacatures of stageplekken naar onze vacature pagina en laat je reactie achter, zo kunnen we je net iets sneller uitnodigen.

Waarom UX design waardevol is voor jouw bedrijf

De term UX design is pas sinds een paar jaar echt bekend geworden. Het bestaat al veel langer, maar door de trends die verschuiven is UX steeds onmisbaarder geworden in het proces van verschillende media.

De term UX design is pas sinds een paar jaar echt bekend geworden. Het bestaat al veel langer, maar door de trends die verschuiven is UX steeds onmisbaarder geworden in het proces van verschillende media.

 

Wat is UX eigenlijk?

UX staat voor User Experience. Dat wil zeggen; gebruikerservaring. Deze term komt in heel veel branches voor; van digitale producten tot auto’s, van gebruiksvoorwerpen tot museumbezoek. Alles wat gebruikt wordt door een persoon is automatisch gekoppeld aan een bijbehorende ervaring. Een UX designer denkt na over deze ervaring en probeert deze voor de gebruiker én de producent van dat product zo positief mogelijk te maken.

 

 

Van uitvoer naar meedenken

Ik ben zelf een paar jaar geleden in aanraking gekomen met dit vakgebied. Als grafisch ontwerper raakte ik steeds meer geïnteresseerd in het ‘waarom’ achter de keuzes die je moet maken als ontwerper.

Vaak waren die keuzes gebaseerd op de vraag van de klant, bijvoorbeeld; ze willen informatie verstrekken, een evenement promoten of hun merk bekender maken. Er werd alleen bijna niet nagedacht over de doelgroep bij wie de informatie terecht kwam. Hoe reageert de klant van onze klant op het stukje informatie wat ze voorgeschoteld krijgen? Waar zijn ze gevoelig voor? Waar worden ze door geprikkeld en getriggerd? Hoe ‘ervaart’ die gebruiker het merk waar wij als ontwerpers voor werken?

Een paar jaar geleden merkte ik dat we binnen de online trajecten bij AlienTrick teveel reageerden op de vraag van onze klanten en niet genoeg aandacht besteedden aan de behoeftes en de wensen van de klant van onze klant; de uiteindelijke gebruiker. Door de verschillende methodes te gebruiken binnen het UX-vakgebied, kunnen wij onze klanten meenemen in het proces om meer over de gebruiker te weten te komen. UX zit verweven in het hele online traject, van doelgroeponderzoek tot gebruikerstests. We kijken van begin tot eind naar de ervaring van de gebruiker.

 

Kleine beetjes maken één geheel

Als we een product ontwikkelen, of dat nou een website, app of stukje software is, willen we dat het voor de gebruiker duidelijk is wat hij moet doen, zodat hij niet verdwaalt maar gaat doen wat de klant wil dat hij gaat doen. Meestal betekent dit meer conversie, meer bezoekers, meer contact of meer aankopen. Diverse onderdelen geven ons meer inzicht in welke elementen er in een website of digitaal product verwerkt moeten worden zodat we de ervaring van de gebruiker zo positief mogelijk kunnen maken. Om een paar termen van deze onderdelen te noemen:

Een customer journey (klantreis) is belangrijk om te kunnen bepalen hoe een gebruiker in contact komt met jouw website, of app, hoe hij deze ervaart en welke touchpoints (contactmomenten) je kan gebruiken. Een customer journey is altijd op basis van een persona gemaakt. Dit is een voorbeeld van een profiel van een mogelijke klant. Hierin staat wat diegene wil van een product of dienst, een stukje demografie en waar diegene tegenaan loopt tijdens het proces van een aankoop of informatiebehoefte (het doel). Hierbij halen we ook gegevens op uit Google Analytics om meer inzicht te krijgen in het online gedrag van de doelgroep.

Laten we samenwerken aan jouw toekomst. Neem contact op.

Userflow

We gebruiken een userflow om te bepalen hoe een gebruiker door de website navigeert en wat daarbij zijn behoeftes zijn. Op welk moment heeft de hij behoefte aan welke informatie? Dit geeft een goede houvast voor het wireframe.

Een wireframe is een soort blauwdruk van de website, hierin bepalen we structuur en communicatielijnen zonder in te gaan op stijl en vorm. Op basis hiervan kunnen we veel makkelijker het daadwerkelijke design maken. Hiermee kunnen we ook makkelijk toetsen of de gemaakte aannames kloppen en of de ‘flow’ makkelijk te begrijpen is.

Om het wireframe of design te presenteren aan onze klanten gebruiken we een prototype. Dit kan heel laagdrempelig op papier of tot in puntjes uitgewerkt op een scherm. De prototypes die we bij AlienTrick maken zijn vaak mock-ups (voorbeelden) van een product dat klikbaar is gemaakt. Het lijkt net echt zodat de klant een heel goed gevoel krijgt hoe het uiteindelijke product eruit komt te zien.

 

Kort samengevat:

UX zorgt ervoor dat we met onderbouwde keuzes en onderzoek meer conversie kunnen creëren voor onze klanten wat uiteindelijk ook zorgt voor meer omzet. De gebruiker is blij want hij vindt wat hij zoekt en raakt overtuigd van jouw product, daardoor ben jij blij en dan zijn wij ook blij.

Contact

We horen graag van je

Raymond

Strategy Director en mede-oprichter

Stuur ons een berichtje

Je kan ons ook bellen: 074 76 20 200, graag zelfs!