Sollicteren? Ga voor vacatures of stageplekken naar onze vacature pagina en laat je reactie achter, zo kunnen we je net iets sneller uitnodigen.

What about AI?

AI is inmiddels geen buzzword meer. AI, Artificial Intelligence, kunstmatige intelligentie, in welke vorm dan ook: het is nu al niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. AI is here, and it’s here to stay, kunnen we inmiddels wel stellen. Voor ons genoeg reden om samen met het team te bedenken of en hoe wij AI willen inzetten. Wat zien we gebeuren in onze branche? Op welke vlakken is het voor ons en onze opdrachtgevers relevant en toepasbaar? We nemen je mee in onze visie op AI en inspireren je met de mogelijkheden.

Inspiratiesessie \ Nieuwe perspectieven \ Inspirerende visuals \ Discussies \ Inspiratiesessie \ Nieuwe perspectieven \ Inspirerende visuals \ Discussies \ Inspiratiesessie \ Nieuwe perspectieven \ Inspirerende visuals \ Discussies \ Inspiratiesessie \ Nieuwe perspectieven \ Inspirerende visuals \ Discussies \ Inspiratiesessie \ Nieuwe perspectieven \ Inspirerende visuals \ Discussies \ Inspiratiesessie \ Nieuwe perspectieven \ Inspirerende visuals \ Discussies \ Inspiratiesessie \ Nieuwe perspectieven \ Inspirerende visuals \ Discussies \ Inspiratiesessie \ Nieuwe perspectieven \ Inspirerende visuals \ Discussies \ 

We inspire

Het vormen van een visie gaat verder dan desktop research en vergaderingen. Bij AlienTrick willen we een heldere, scherpe visie vormen op AI met het héle team. En dat doen we door te inspireren. Tijdens onze ‘What about AI?’-inspiratiesessie eind september van dit jaar hebben we de bewegingen in onze branche en de uitdagingen & regelgeving omtrent AI besproken met het team. Zo zijn er voor- en tegenstanders van AI binnen verschillende toepassingen.

Tegenstanders zijn vaak angstig over mogelijke veranderingen die niet te overzien zijn en aan de andere kant zijn de voorstanders nieuwsgierig en pionieren erop los. Maar wat kan je nou precies met AI? Daarvoor hebben we een aantal boeiende sprekers uitgenodigd die ons meer konden vertellen over hun ervaringen binnen online marketing en content creatie: SEO consultant Roy Huiskes, Art Director Elroy Klee, fotograaf Jeroen Nieuwhuis en regisseur en designer Rogier Hendriks. Een interactieve sessie met veel nieuwe perspectieven, werkwijzen, stellingen, inspirerende visuals en alle ruimte voor discussie. 

Nieuwe adaptaties

Binnen online marketing is AI absoluut geen nieuw begrip, aldus Roy Huiskes. Google maakt allang gebruik van AI, maar binnen de SEO community zijn er voor- en tegenstanders. Roy stelt dat AI in het geval van SEO slechts een hulpmiddel is, geen oplossing. Hij heeft zo z’n bedenkingen, maar het is Google’s belangrijkste focus, tools blijven verbeteren en veel mensen zullen ze regelmatig gebruiken. Wil je AI inzetten om de SEO van jouw website te verbeteren? Google moedigt je aan, zolang op jouw website maar duidelijk is voor wie de content bedoeld is en waarom.

Processen en werkzaamheden worden efficiënter, maar we zijn er nog lang niet. De ontwikkelingen vragen steeds om nieuwe adaptaties. Daarbij zijn de ambities van Google hoog. Houd Google & Google Bard vooral in de gaten, want als gebruiker van deze zoekmachine zal het je de komende tijd alleen maar makkelijker worden gemaakt. 

"Garbage in, is garbage out"

Roy Huiskes, SEO consultant

Content creatie next level

De paus in een gewatteerde jas, prachtige landschapsfoto’s met een kampvuur in een tent(?!), handen met 8 vingers: content creatie door middel van AI levert niet altijd een realistisch resultaat op, maar de ontwikkelingen gaan snel, heel snel. De prompt - een tekstuele instructie voor een AI-tool om een opdracht uit te voeren - die vorig jaar een amateuristisch plaatje opleverde, genereert op dit moment een cinematische afbeelding waar je wel even van onder de indruk bent. Betekent dit dat iedereen zomaar een tool als Midjourney in kan zetten en het beste resultaat eruit haalt? Zeker niet. 

Natuurlijk is het belangrijk om het schrijven van goede, duidelijke prompts onder de knie te krijgen, maar wanneer het je ontbreekt aan een visie, weet je ook niet wat je eruit wilt halen. Je kan heel veel tijd stoppen in het ontwikkelen van de juiste prompt, maar het vereist een creatieve, strategische of zelfs artistieke blik én visie om te bepalen of het resultaat aansluit bij de initiële doelstellingen. Wij zien dan ook vooral een toekomst met AI binnen ons vak, wanneer het past. Het zal ons werk niet vervangen en ook niet elk merk of bedrijf is geschikt voor deze techniek, maar we hebben er een digitale sparringpartner bij, waarbij de grenzen nog iets verder worden opgeschoven. 

Binnen content creatie onderscheiden wij twee richtingen: generative content & disruptive content. Is er al sprake van een duidelijke visie en hoe het resultaat eruit mag zien, dan spreken we van generative content. Dit is een duidelijke artistieke benadering, waarbij je controle wil hebben over de content. En dat kost tijd, heel veel tijd. Bij disruptive content laat je je inspireren door het resultaat. Hier is het belangrijk om de verwachtingen los te laten en vooral open te staan voor nieuwe inzichten, want de controle is zoek. Bij een brainstorm van een nieuw concept krijg je zo een toffe, nieuwe invalshoek. 

Elroy, Jeroen & Rogier hebben ons meegenomen in hun AI-journey van de afgelopen tijd. We zijn het er in ieder geval over eens: AI gaat nooit meer weg. Uiteenlopende benaderingen & disciplines, maar de resultaten zijn inspirerend. En dan hebben we het op dit moment vooral nog over afbeeldingen. De resultaten op het gebied van video, zoals we zien met Runway, zijn kwalitatief gezien nog niet waar het moet zijn, maar als we één ding hebben geleerd is dat dit er over een jaar heel anders uit kan zien. Benieuwd naar wat Elroy, Jeroen & Rogier creëren met behulp van AI? Volg ze op Instagram!

Wij zijn enthousiast en zullen de ontwikkelingen binnen platformen als Midjourney voortdurend blijven ontdekken om ook onze eigen creativiteit uit te dagen. Het stopt hier dus niet voor ons: met onze AlienTrick AI-werkgroep zullen we meetings & hackathons organiseren om elkaar te blijven inspireren. In 2024 staat er weer een AI workshop & inspiratiesessie op de planning om te bespreken waar wij én AI op dat moment staan vergeleken met nu. Genoeg plannen dus!

Sta jij open voor welk perspectief AI op jouw merk of bedrijf kan leveren?

Laat het ons weten! We inspireren je graag.

Een kwestie van controle?

Is AI een kwestie van controle? Nee, dat niet. Is het een mogelijkheid om je te inspireren en je creativiteit te verdiepen? Dat absoluut. De resultaten die je kan genereren op het gebied van content creatie zijn verbluffend. Om de hoogst mogelijke kwaliteit te behalen kan je blijven herhalen en verbeteren, wat onwijs tof is, maar ook tijdrovend. Wil je volledige invloed hebben op de emotionele diepgang, interactie met je modellen voor de juiste mimiek en nog net even een lampje kunnen verzetten voor de beste lichtinval om de beoogde kwaliteit of doelstelling te halen, dan is een “ouderwetse” shoot of Photoshop nog steeds the way to go. Maar de mogelijkheden van AI gaan verder dan wij nu kunnen bedenken, dus blijven wij enthousiast en gaan we de mogelijkheden verder onderzoeken met een toegewijd team. Want één ding is wat ons (en Harvard Business School Professor Karim Lakhani) betreft zeker: “AI Won't Replace Humans – But Humans With AI Will Replace Humans Without AI”