Twente Mobiel is in het leven geroepen door initiatief van VNO-NCW Twente, Kamer van Koophandel, MKB-twente, ANWB, Regio Twente, Gemeente Enschede en Hengelo. Samen streven zij naar een mobieler Twente. Twente Mobiel helpt door middel van onderzoek, advies en acties voor werkgevers.

www.twentemobiel.nl

Meer over Twente Mobiel

Twente Mobiel ‘Fietsmaatjes’

Onnodig gebruik van de auto in de spits verlagen: dat is het doel van Twente Mobiel. Om dit doel te bereiken heeft Twente Mobiel een fietsapp bedacht. De bedoeling van de fietsapp is om niet-fietsers aan het fietsen te krijgen met behulp van een buddy en een beloningssysteem.

Wie dit mocht realiseren? AlienTrick! We werden gevraagd om een platform te ontwikkelen waarmee Twente Mobiel acties kan uitzetten naar bedrijven of bedrijventerreinen. Werknemers van bedrijven kunnen zich inschrijven om mee te doen aan de actie. Het doel is om met een groep, die bestaat uit één buddy en maximaal vier deelnemers, ervoor te zorgen dat er meer mensen op de fiets naar het werk gaan. De buddy stimuleert mensen om deel te nemen aan de actie en coacht hen vervolgens om met de fiets te gaan. Het doel van de deelnemers is om met de fiets naar het werk te gaan en dit te loggen in de fietsapp. Zowel de buddy als de deelnemers krijgen een beloning.

Marlou, Jimmy en Tony ontwikkelden voor de buddy een webomgeving waarin hij kan inloggen, zodat hij ziet hoe de deelnemers het doen. Hierdoor kan hij ze beter stimuleren. In de app kan de deelnemer de log van een rit registreren en op basis van de registraties zie je wat de beloning is. Na de actieperiode kun je het bij elkaar getrapte bedrag laten uitkeren op je bankrekening, het bedrag schenken aan goede doelen of een combinatie hiervan. Voor de buddy geldt hetzelfde. Natuurlijk moest dit door ons getest worden en besloten Brian, Manuel en Patrick op de fiets naar AlienTrick te komen. Ook Eric sloeg fanatiek aan het fietsen vanuit Enschede. 

Er waren twee grote uitdagingen binnen dit project. De eerste was het gebruikmaken van intuïtiviteit: de gebruiker moet meteen snappen hoe de app werkt. Daarnaast was de techniek van de app essentieel. Met een gps moet namelijk gelogd worden dat de gebruiker aan het fietsen is en niet bijvoorbeeld in de auto zit. Uiteindelijk hebben we beide uitdagingen kunnen realiseren in de app. 

De fietsapp is zo door ons ingericht dat hij makkelijk in gebruik is: in de app is precies te zien welk bedrag je al bij elkaar hebt getrapt, hoeveel kilometer je hiervoor hebt gefietst en hoeveel ritten dit zijn geweest. Ook kun je zien hoeveel kilocalorieën je per rit hebt verbruikt, wat je gemiddelde snelheid was en welke route je hebt afgelegd. Nog een gaaf element: je kunt badges verdienen! Hoe vaker je fietst, hoe meer badges je verdient. 

Erg leuk aan dit project was dat we eens op een andere manier konden testen. We zijn ontzettend trots op het eindproduct 😊 


Diensten binnen dit project

Aan dit project werkten mee

 • Alien
  Alien Extraterrestrial Creativity
 • Patrick Koning
  Patrick Koning Software Developer
 • Sara van den Oever
  Sara van den Oever Designer
 • Manuel Morsink
  Manuel Morsink Software Developer
 • Marlou Scholten
  Marlou Scholten Front-end Developer
 • Tony van Schaik
  Tony van Schaik Front-end Developer
 • Michel Piet
  Michel Piet Designer
 • Eric Heijink
  Eric Heijink Project Manager
Geïnteresseerd geraakt door deze Twente Mobiel case?
Neem dan contact met ons op.
074 - 76 20 200 / info@alientrick.com

AlienTrick
Oosterveldsingel 51
7558 PJ Hengelo (O)
Nederland

[T] +31 74 76 20 200

[E] info@alientrick.com